روان‌درمانی یا مشاوره؟ بررسی شباهت‌ها و تفاوت‌ها

مشاوره یا روان‌درمانی؟ این سوال بسیار مهمی است و معمولاً در مسیر انتخاب روانشناس، این سوال را از خودتان خواهید پرسید! روان‌درمانی و مشاوره دو مفهوم کاملاً مجزا و متفاوت هستند که معمولاً افراد آن‌ها را به اشتباه یکسان تلقی می‌کنند. روان‌درمانی و مشاوره، هر دو، به بهبود سلامت روان کمک می‌کنند، اما هر کدام به روشی متفاوت این مسیر را طی می‌کنند. مشاوره درمانی کوتاه‌مدت است و معمولاً تمرکز مشاور روی حل مسائل مشخصی است. اما روان‌درمانی بلندمدت است و در طی آن، درمان‌جو به شناختی از خودش، الگوهای رفتاری‌اش و مشکلاتش می‌رسد. اما تفاوت میان روان‌درمانی و مشاوره در همین یک مورد خلاصه نمی‌شود. اگر بین دوراهی درمانگر و مشاور مانده‌اید، بهتر است تفاوت‌ها و شباهت‌های روان‌درمانی و مشاوره را بشناسید تا بتوانید انتخاب درستی را انجام دهید. در ادامه این مطلب، هر آنچه باید درباره روان‌درمانی و مشاوره و تفاوت‌ها و شباهت‌های‌شان بدانید برای‌تان خواهیم گفت. با آسا کلینیک همراه باشید!

مقایسه روان‌درمانی و مشاوره

روان‌درمانی و مشاوره تفاوت‌ها و شباهت‌هایی با یکدیگر دارند. در جدول زیر، از تفاوت میان مشاوره و روان‌درمانی برای‌تان گفته‌ایم.

روان‌درمانی مشاوره
تمرکز روی مسائل مزمن یا عودکننده است. تمرکز روی مشکلات کنونی است.
در جلسه روان‌درمانی، افکار، خودآگاه، نیمه‌خودآگاه و ناخودآگاه  اهمیت دارد. در جلسه مشاوره، افکار و روند خودآگاه اهمیت دارد.
تمرکز روی مشکلات متعددی است که ریشه در گذشته دارند و  شرایط و قصه زندگی شخص را تحت تأثیر قرار داده‌اند. تمرکز روی مشکل مشخصی است که باعث ایجاد شرایط کنونی شده است.
درمانگر تکنیک‌های تخصصی درمان و مهارت‌های درمان را می‌شناسد. مشاور فقط یک سری مهارت‌های مشاوره دارد.
روان‌درمانی روند بلندمدت است. مشاوره روندی کوتاه‌مدت است.
در روان‌درمانی، تمرکز روی مسئله و مشکل است. در جلسه مشاوره، تمرکز روی راه‌حل است.

و اما روان‌درمانی و مشاوره چه شباهت‌هایی با یکدیگر دارند؟

  • در اتاق مشاوره و روان‌درمانی، فضایی باز، امن و عاری از قضاوت وجود دارد و در آن، به مشکلات و مسائل مُراجع پرداخته می‌شود.
  • مشاور و درمانگر، هر دو، برای بهبود سلامت روان، تغییر و رشد مراجع تلاش می‌کنند.
  • هر دو برای کودکان، نوجوانان و بزرگسالان قابل استفاده هستند.
  • افکار، احساسات و رفتارها در هر دو اهمیت دارند.
  • هر دو گفتگومحور هستند.

کاربرد روان‌درمانی (Psychotherapy)  چیست؟

اگر درگیر مشکلات هیجانی هستید، مبتلا به اختلالات روانی هستید، قصد دارید سلامت روان‌تان را بهبود ببخشید و عملکرد بهتری در زندگی روزمره‌تان داشته باشید، روان‌درمانی گزینه مناسبی برای‌تان است. طبق پژوهش‌های انجام‌شده، تقریباً 75% از کسانی که تحت نظر درمانگر قرار می‌گیرند، عملکرد بهتری در زندگی‌شان دارند، کیفیت زندگی‌شان بهبود پیدا می‌کند و علائم‌ مشکلات و اختلالات روانی‌شان به میزان قابل توجهی، کاهش پیدا می‌کند.

روان‌درمانی به بهبود و درمان علائم بیماری‌های زیر کمک می‌کند:

  • اختلالات اضطرابی
  • افسردگی
  • اختلالات خوردن
  • اختلال دوقطبی
  • اسکیزوفرنی
  • اختلال شخصیت مرزی (BPD)
  • اختلال ااسترس پس از سانحه (PTSD)
  • اختلال وسواس جبری (OCD)

روان‌درمانی انواع مختلف دارد و هر کدام از این انواع نیز در حل مشکلات مشخصی اثرگذار است.

برای آشنایی با رویکردهای مختلف روان‌درمانی، محتوای انواع رویکردهای روان‌درمانی را در وبلاگ آسا کلینیک مطالعه کنید.

کاربرد مشاوره (Counseling) چیست؟

در جلسه مشاوره، مکالمه‌ای هدفمند بین مشاور و مراجع برقرار است. همانطور که پیش‌تر نیز گفتیم، در این جلسه‌ها، تمرکز روی حل مشکل کنونی است. اصلاً جلسه و گفتگو حول محور مشکل حاضر می‌گردد. مشاور به مراجع کمک می‌کند تا بتواند مشکلش را حل کند یا این‌که شرایط را به شیوه درست، مدیریت کند.

مشاور مکالمه را به سمتی می‌برد تا مراجع در مورد افکار، احساسات، روابط و مشکلات کنونی‌اش صحبت کند. سپس ارتباط میان آن‌ها مشخص می‌شود و مراجع به بینشی راه‌گشا می‌رسد. همچنین مشاور به مراجع کمک می‌کند تا بتواند به شرایط و مشکلات کنونی غلبه کند.

در شرایط زیر، جلسه‌های مشاوره کمک‌کننده است:

  • حل مشکل مشخصی در کوتاه‌مدت
  • تصمیم‌گیری در مورد مشخص
  • رهایی از اعتیاد به مواد مخدر یا الکل
  • یادگیری مهارت‌های مدیریت استرس

اما در شرایط زیر، بهتر است به جای مشاور با روان‌درمانگر مراجعه کنید:

  • وجود مشکلاتی که زندگی و روابط‌تان را تحت تأثیر قرار داده است.
  • با تروماهای گذشته دست و پنجه نرم می‌کنید و تأثیرشان را بر زندگی و شرایط کنونی‌تان مشاهده می‌کنید.

سخن آخر

روان‌درمانی و مشاوره تفاوت‌ها و شباهت‌های مختلفی دارند. هر دو گفتگومحور هستند و به بهبود سلامت روان و کیفیت زندگی‌تان کمک می‌کنند. روان‌درمانی روندی بلندمدت است و در آن، تمرکز روی احساسات، هیجانات و تجربیات شخص است. اگر مبتلا به مشکلات و اختلال‌های روانی مثل اختلال شخصیت مرزی، افسردگی یا اختلال پس از سانحه هستید، تروماها یا اتفاقات گذشته زندگی امروزتان را تحت تأثیر قرار داده است، مشکلات مشابه در زندگی‌تان تکرار می‌شود یا درگیر چالش‌ها و الگوهای رفتاری تکراری هستید، حتماً به درمانگر مراجعه کنید. مشاوره روندی کوتاه‌مدت است و طی آن، مشاور و مراجع در مورد مسئله کنونی صحبت می‌کنند و به راه‌حل می‌رسند. اگر درگیر مشکل یا چالش مشخصی هستید و به دنبال راه‌حل می‌گردید یا این‌که می‌خواهید تصمیم درستی بگیرید، می‌توانید به مشاور مراجعه کنید. شناخت روان‌درمانی و مشاوره و تفاوت‌ها و شباهت‌های آن‌ها در گرفتن تصمیم‌ درست کمک‌تان می‌کند. با انتخاب گزینه مناسب، می‌توانید به هدف‌تان برسید و زندگی سالمی را در پیش بگیرید!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همین امروز با یکی از کارشناسان ما در ارتباط باشید

آدرس دفتر

اصفهان ،شهرضا، خیابان ۴۰ متری​
فرعی ۱۲

ساعات کاری

شنبه تا پنجشنبه
7 صبح الی 6 عصر

شماره‌های تماس

تلفن: 53222813-031
موبایل: 09331122990